Game over seksuele gezondheid

Shkorey en Shariki

Shkorey is een educatieve game over seksuele gezondheid, zwangerschap, het menselijk lichaam en het opvoeden van jonge kinderen. Gemaakt voor en in nauwe co-creatie met Eritrese nieuwkomers in Nederland. Een belangrijk onderdeel in het spel is ‘Hulp in jouw buurt’, voor het dichterbij brengen van passende lokale ondersteuning en zorg.

Download Shkorey via:

In het kort

1
Maakt seksuele gezondheid bespreekbaar op een laagdrempelige manier
2
Sluit aan op de meest urgente vragen rondom zwangerschap en geboortezorg
3
‘Hulp in jouw buurt’-functie wijst gebruikers naar passende zorg en ondersteuning
Shkorey Game over seksuele gezondheid

De afstand tussen zorgverlener en nieuwkomer verkleinen met een digitaal spel

Stichting Shkorey maakt informatie over seksuele gezondheid en opvoedingsonderwerpen toegankelijk voor nieuwkomers in Nederland. Het kernprincipe? Educatieve materialen ontwikkelen in co-creatie met de doelgroep. Aan het project werkten onder meer de Gemeente Leeuwarden, Stichting Rutgers, Stichting Lemat, GGD Fryslân, PincKlouds, 8D, Leti Arts en diverse culturele mediators en Eritrese jongeren mee.

Naast de (door)ontwikkeling en implementatie van de game organiseert Shkorey een brede randprogrammering. Zo is er een creatief team van Eritrese jongeren opgericht dat werkt aan inhoud voor de app, van filmpjes tot verhaallijnen. Daarnaast verzorgt de stichting handleidingen en workshops voor zorgprofessionals, zodat zij prices weten hoe ze de tool kunnen inzetten in hun dagelijkse werk.

Aanpak

Tijdens het gehele ontwikkelproces kreeg co-creatie ruim baan. In samenwerking met projectleider Geertje Postma heeft 8D sessies met zowel Eritrese jongeren als zorgprofessionals georganiseerd. Waar loopt een kersverse Eritrese ouder tegenaan in Nederland? En welke handvatten heeft een zorgverlener nodig om deze doelgroep effectief te informeren?

Initiator Geertje Postma: ‘De weg naar de game toe was heel belangrijk voor de verandering die we nastreven. Eritrese jongeren hebben zelf een belangrijke bijdrage geleverd aan het eindproduct – en tijdens dat proces ontstonden er al allerlei mooie gesprekken over seksuele gezondheid, het menselijk lichaam, geboortezorg en opvoeden.’

game over seksuele gezondheid
Kick-off Shkorey gameontwikkeling

Case: Game over seksuele gezondheid

“De mensen van 8D Games ervaar ik eveneens als charismatisch en gepassioneerd. Daarnaast werken ze heel gestructureerd. Wij hebben al heel wat internationale samenwerkingen gedaan en dat ook wel eens anders meegemaakt. Shkorey is tot nu toe echt een smooth ride.”

Eyram Tawia

CEO

Resultaten

In samenspraak met de jongeren is gekozen voor een verhalend spelconcept rondom een vriendengroep. Ieder karakter vertegenwoordigt dilemma’s over thema’s zoals het menselijk lichaam en seksuele gezondheid. De gebruiker bepaalt hoe elk personage handelt in verschillende situaties en sluit elk hoofdstuk af met een kennisquiz. Deze quiz is ook los beschikbaar en samen te spelen.

Een designuitdaging was de balans tussen spelplezier, contact maken en het integreren van preventieve zorgboodschappen. Daarom bevat de game uiteenlopende personages in herkenbare en minder bekende situaties. Zo maakt een vader keuzes over actief ouderschap voor een kind dat niet biologisch van hem is. Deze verhalen verbreden de kijk van spelers op mogelijke keuzes, zonder moralistisch te zijn of iets op te leggen.


Een belangrijke functie is de integratie van een lokale zorgkaart. Hiermee vinden spelers eenvoudig zorgverleners in de buurt die aansluiten bij thema’s uit het spel.

Publicaties

Na de oplevering van de app hebben onderzoekers van Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit de interventie ingezet voor kwalitatief onderzoek naar de bruikbaarheid van de app en de thema’s die behandeld worden. Dit onderzoek richtte zich op twee focusgroepen: Eritrese jongeren en zorgverleners in verschillende gebieden in Nederland. Een aantal onderzoeksvragen werd geïntegreerd in de game, terwijl input van professionals werd verzameld via vragenlijsten. Het eindrapport van dit onderzoek verscheen in het voorjaar van 2024.

Veel Eritrese nieuwkomers vonden de app een handige en waardevolle bron, vooral dankzij de Tigrinya taaloptie en de flexibiliteit om informatie in hun eigen tempo te ontdekken. Dit maakte het mogelijk voor gebruikers om zich op een laagdrempelige manier te verdiepen in belangrijke thema’s zoals veilige relaties, zwangerschap en opvoeding. Professionals die de app inzetten, waardeerden vooral hoe Shkorey onderwerpen bespreekbaar maakt op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep.

Bron: Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit


Shkorey werd opgeleverd in februari 2023. In 2025 is de app uitgebreid met nieuwe verhaallijnen, gemaakt door en voor Arabisch-sprekende jongeren, onder de naam ‘Shariki’.

In al onze projecten werken we volgens een eigen social design werkwijze die we de afgelopen tien jaar hebben verfijnd op basis van ervaring. In onze aanpak combineren we het beste uit verschillende ontwerpgerichte methodieken, waarbij co-creatie met belanghebbenden centraal staat. Het mooie aan deze aanpak is dat we ruimte bieden voor koerswijzigingen op basis van co-creatie, terwijl we tegelijkertijd de vaart erin houden door taakverdelingen en planningen zo concreet mogelijk te maken.

Meer weten over Shkorey

Bel +31(0) 58 843 57 57

Mail giel@8d.nl

Neem contact op met Giel

Onderzoek midden in de maatschappij

​Bij 8D ondersteunen we onderzoekers bij het integreren van een designaanpak in hun werk, van projectontwerp tot creatieve productontwikkeling en procesbegeleiding. Deze participatieve methodieken helpen complexe, mensgerichte vraagstukken op te lossen en verankeren onderzoeksresultaten duurzaam in de samenleving.

Abonneer je op onze nieuwsbrief