Lancering Shkorey 2.0: ‘The Shariki Edition’
Shkorey lanceert ‘The Shariki Edition’: de vernieuwde app voor Arabischtalige nieuwkomers. Kom op 24 juni naar dbieb Leeuwarden voor workshops, live demo’s en een interactieve talkshow.
Er is een lichte stijging te zien in het aantal vrouwen dat werkzaam is in de IT-sector. Was een aantal jaar geleden nog geen 10% van de sector vrouw; in 2021 is dat percentage opgeklommen naar 16%. Da’s goed nieuws, maar eerlijk is eerlijk: de man-vrouw verhouding is nog steeds behoorlijk scheef. Ook bij 8D. Wij zouden dat graag anders zien.
Daarom hebben we Nicole, op dit moment de enige vrouw in ons vaste team, gevraagd hoe zij de afgelopen drie jaar binnen het bedrijf heeft ervaren. Zodat hopelijk meer vrouwen de stap wagen om toch eens de IT-sector – en de (serious) gamingindustrie – te overwegen.
‘Niet echt inspirerend, maar: bij toeval. Ik werkte bij het communicatiebureau in het kantoor naast 8D. Ik kende serious gaming niet en dacht eigenlijk dat je sowieso een programmeur of tenminste een gamer moest zijn om bij zo’n bedrijf te werken. Totdat ik een kopje koffie dronk met Johan en Giel en wat meer hoorde over de ontwikkeltrajecten. Er bleek een heel scala aan werkzaamheden nodig te zijn om een geslaagde serious game te maken; van onderzoek en interviews tot werkzaamheden die ervoor zorgen dat de eindgebruikers de game ook weten te vinden en er enthousiast over raken.’
Ik sta op gelijke voet met mijn collega’s en heb evenveel in te brengen, dus ik sta er eigenlijk weinig bij stil. Maar misschien heb ik daar geluk mee, er zullen (helaas) ook nog wel teams zijn waarin de dynamiek anders is. Ik ben er wel van overtuigd dat je in de serious gaming industrie mensen van diverse pluimage nodig hebt; we maken immers ook niet alleen maar games voor mannen tussen de 20 en 40 – integendeel. Wat ik wel grappig vind: veel van onze opdrachtgevers en partners zijn juist vrouw. Ook daardoor ervaar ik de serious gaming industrie niet per se als mannenwereld.
Op dit moment help ik mee met de communicatie omtrent Shkorey, een project met Eritrese nieuwkomers. In een regionaal projectconsortium ontwikkelen we een game die Eritrese jongeren in Nederland informeert over seksuele gezondheid, zwangerschap en opvoedvraagstukken. Dat zijn wel projecten waarvan ik denk: ‘ja, dat doet ertoe.’ Verder werk ik momenteel aan tekst en beeld voor een historische wandelroute waarin gebruik gemaakt wordt van storytelling en gamification. Dat sluit dan weer goed aan op mijn achtergrond als cultuurhistoricus. Never a dull moment, in elk geval.
Gewoon doen! Ben je geïnteresseerd in een vacature in de (serious) gaming industrie, laat je dan zeker niet afschrikken door een teampagina waarop alleen maar mannen te zien zijn. Eerlijk is eerlijk: ik heb daardoor destijds zelf ook even getwijfeld of ik deze baan moest aannemen. Maar eenmaal aan de slag voelde ik me direct thuis, simpelweg omdat bij 8D ‘mijn soort mensen’ werken. Man zijn of vrouw zijn heeft daar niet noodzakelijk veel mee te maken. Het zou mooi zijn als we de komende jaren nog meer mensen met verschillende achtergronden en perspectieven in ons team krijgen, dat maakt de producten alleen maar beter.
Houd onze vacaturepagina in de gaten. Hierop verschijnen zowel vaste posities als stageplekken. Staat jouw perfecte rol er niet bij, maar denk je wel dat je bij ons zou passen? Ook open sollicitaties worden gewaardeerd. Probeer zo concreet mogelijk aan te geven met welke vaardigheden jij aan onze werkzaamheden zou kunnen bijdragen.
Shkorey lanceert ‘The Shariki Edition’: de vernieuwde app voor Arabischtalige nieuwkomers. Kom op 24 juni naar dbieb Leeuwarden voor workshops, live demo’s en een interactieve talkshow.
Hoe kunnen citizen science en design bijdragen aan meer ontmoeting in de wijk? 8D werkte samen met inwoners en onderzoekers aan oplossingen voor sociale verbinding in de openbare ruimte van gemeente Assen.
Technology Readiness Levels (TRLs) explained: dit artikel geeft inzicht in hoe TRLs je helpen om een voorstel scherper en doelgerichter te maken.
Je krijgt praktische handvatten om TRLs beter te begrijpen en mee te nemen in een subsidieaanvraag—van het inschatten van het startniveau tot het kiezen van een passende aanpak.